Buitenland

In Nederland wordt veel op autogas gereden, maar bijvoorbeeld ook in een land als Duitsland en Italië. Omdat autogas zo’n milieuvriendelijke brandstof is, stimuleren ook veel andere landen het gebruik ervan.

Het gebruik van autogas is al flink toegenomen. Inmiddels hebben ook landen als België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen en Polen een behoorlijk aantal verkooppunten.

Verkooppunten over de grens
In Scandinavië, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje zijn helaas nog maar weinig verkooppunten. Sowieso is het handig je gastank goed te vullen voor je de grens overgaat. Ook is het verstandig bij de route die je rijdt in het buitenland rekening te houden met de aanwezigheid van autogas tankstations.

Kun je in het buitenland niet op tijd een autogas tankstation bereiken, dan is er niets aan de hand. Een auto op autogas rijdt ook zonder problemen op benzine! Hiermee kun je dus nóg verder vooruit.

Aangepaste koppelingen en nippels
Tank je autogas in het buitenland dan heb je vaak te maken met een andere koppeling. Je hebt dan ook een zogenaamde ‘vulverloopnippel’ nodig. Schroef je deze nippel aan de slang, dan past de slang weer wel. Hieronder zie je een overzicht van welke koppeling of nippel gebruikelijk is per land.

tabel autogas3

Omdat de buitenlandse tankstations deze nippels niet altijd op voorraad hebben, kun je deze het beste zelf meenemen. Je kunt daarvoor terecht bij de ANWB en bij Nederlandse tankstations.

Hou in het buitenland ook rekening met regels voor rijden en parkeren van auto’s op autogas in tunnels en parkeergarages.

Meer weten, bijvoorbeeld over de locaties waar je autogas kunt tanken? Kijk dan in de LPG Gids.