Inbouw en onderhoud

Moderne autogasinstallaties zijn ingewikkelde, door elektronica aangestuurde systemen. Autogasinstallaties moeten bovendien naadloos samenwerken met de motor management systemen in de moderne auto. Een professioneel en erkend inbouwbedrijf zorgt voor een veilige installatie, minieme kans op storingen, gedegen onderhoud en goede voorlichting. Onderhoud, maar ook rijgedrag, bevordert de levensduur.

Honderdduizenden kilometers
De verbranding van autogas gaat gepaard met hoge temperaturen. Bij de inbouw worden daarom de motoronderdelen die hiervoor gevoelig zijn vervangen. Een autogassysteem kan honderdduizenden kilometers mee. Het ontbreken van bewegende delen voorkomt slijtage in de installatie zelf.

Ringtanks en andere systemen
Er zijn diverse systemen en inbouwmogelijkheden. Zo kunnen zogenaamde ringtanks in de ruimte van het reservewiel worden geplaatst. Een smal ‘thuiskomertje’ of lekdichtende spuitbus mag dan niet ontbreken. Andere mogelijkheden: installatie van de gastank onder de auto of een gecombineerde autogas- en benzinetank. Verder zijn er fraaie oplossingen om de tankdop onzichtbaar weg te werken; bijvoorbeeld achter het nummerbord.

Erkende autogasinbouwbedrijven
Veel fabrikanten van autogassystemen hebben een eigen netwerk van gecertificeerde bedrijven. Ook een aantal automerken heeft een eigen netwerk van bedrijven die de inbouw voor deze merken verzorgen. Een aantal inbouwbedrijven heeft zich aangesloten bij de vereniging van autogas inbouwspecialisten LPG Totaal. Zie: www.lpg-totaal.nl.

Door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) erkende autogas inbouwbedrijven herken je aan het donkergroen-wit gestreepte bordje op de gevel. Een door de RDW erkend inbouwbedrijf mag de ingebouwde apparatuur zelf keuren. In andere gevallen dien je zelf het autogassysteem door het RDW te laten keuren.