LPG rijders weten hoe ze voordeel kunnen behalen. Ze delen graag hun ervaring en mening. Onderstaand verhaal is een mooi voorbeeld. Stuur een bericht indien jij je LPG verhaal wilt delen.
Rijden op LPG blijft voordelig

Waarom rijden op LPG anno 2024 nog steeds mijn keuze is qua autobrandstof
Eigenlijk is het een kwestie van willen en kunnen rekenen. Grofweg kun je gewoon stellen dat zolang de prijzen aan de pomp van LPG congeveer e helft van diesel en +/- een derde van benzine goedkoper is, blijft LPG het goedkoopst om op te rijden.
‘Ja, maar diesel is veel zuiniger!’ Dat klopt, deze moet 2x zuiniger zijn t.o.v. het LPG verbruik, want diesel is 2x duurder aan de pomp t.o.v. LPG. De meeste LPG-auto’s, die netjes zijn afgesteld, halen rustig 1 op 15. En diesels die 1 op 30 rijden zijn dunner bezaaid. Eerlijk gezegd als je het narekent, heb ik het rijden op diesel vanuit financieel oogpunt nog nooit begrepen. De stelling, ‘Voor km’s moet je een dikke diesel hebben’, dan roep je maar wat.
‘Ja, maar de wegenbelasting is duurder!’ Vergeet niet dat bij een vergelijkbare diesel deze veel hoger is. En het klopt dat wegenbelasting hoger KAN zijn. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting voor lpg gaat uitvallen. Heb je een kleine lichte auto, dan blijft de wegenbelasting bijna het benzinetarief. Nu gaat er per 2026 misschien iets veranderen, maar die beslissing om de korting van G3 af te schaffen is nog niet gemaakt. Al zou deze korting verdwijnen, dan moet je dit eerst berekenen hoe dit financieel voor je gaat uitpakken voordat je wat gaat roepen. In de praktijk zal dit uitkomen dat 1 tank per maand zou moeten leegrijden om de G3-korting terug te verdienen.
‘Ja, maar op stroom rijden is veel goedkoper!’ Ook hier dien je dit goed te berekenen om deze uitspraak te kunnen rechtvaardigen. Als je je auto thuis kan opladen door zonnepanelen, als de zon schijnt, op dat moment wel. Als je onderweg bent en je moet laden… De meeste aanbieders beginnen bij 0,35 cent per kWh. Gemiddeld verbruikt een electrische auto zo’n 20 kWh per 100km, dat is dan circa € 7,- afrekenen. Bij LPG ben je dan (bij 1 op 15) ca € 5,50 kwijt per 100km. Dus om te zeggen dat rijden op stroom goedkoper is dan op LPG, dat is net hoe je door de bril wilt kijken en hoe je wilt rekenen in jouw voordeel.
Cijfers liegen niet
Ook een leuk weetje, vrachtwagens kunnen ook op LPG cq aardgas rijden, wat in recente verleden ook gedaan werd. Door het veranderlijke beleid van onze overheid is dit financieel amper meer te rechtvaardigen. Er moeten flinke investeringen gedaan worden om zo’n vrachtwagen om te bouwen en moet wel flink aantal jaar kunnen blijven rijden.
Als lezer zul je begrijpen dat ik met cijfers bezig ben. Ook om voor mijzelf bij de tijd te blijven, maar ook om uit te leggen waarom voor mij LPG nog steeds de eerste keus is voor autobrandstof.
Als auto heb ik 2 oude Panda’s uit 1996 en 2003 en nog een Twingo 1 uit 2000, die allen op LPG rijden. Omdat dit lichte auto’s zijn, heb ik (tot 2026 🙂 ) amper hogere wegenbelasting.

Maandlasten met LPG?
Staan ze stil, dan heb ik geen last van extra maandlasten. Rij ik veel, dan lach ik die dieselrijder gewoon uit qua kilometerprijs. Ik heb geen hekel aan diesel, maar diegene die diesel rijden omdat het goedkoop is…….sorry, dat heb ik nooit gesnapt.
De Twingo is 2x op een rollenbank geweest. Een keer via Autoweek en daar haalde deze keurig het vermogen qua fabrieksopgave op benzine, dat na 100.000 km op LPG. Op LPG 15% minder, hetgeen ook logisch is omdat LPG minder verbrandingswaarde heeft t.o.v. benzine.
Na de motorrevisie (door fout van poedercoaten carterpan, onderblok was uitgesleten) bleek de gereviseerde motor op beide brandstoffen nagenoeg zelfde vermogen te geven. Zelfs de gasinbouwer had hier geen verklaring voor, dan is de installatie wel goed afgesteld.
Hoe staat de techniek ervoor anno nu?
De auto’s komen op zodanige leeftijd en km-stand dat meeste mensen nadenken om ze achter te laten bij de sloop. Ook hier gaat een hardnekkige gerucht rond, dat LPG-rijders centenknijpers zijn en bezuinigen op onderhoud. Ik ben en blijf van mening dat een auto ongeacht leeftijd en km-stand veilig en betrouwbaar moet zijn. Dat kan niet zonder vakkundige monteurs en beschikbaarheid van onderdelen. Klein onderhoud doe ik zelf en voor groot onderhoud of reparaties aan auto zelf, laat ik door één vaste monteur doen, die weet hoe ik erin sta. Voor de LPG-installatie ga ik naar een vakkundige LPG-inbouwer die alleen hier mee bezig houdt. Bij een nieuwe drooggasfilter, ook even aan computer hangen en kijken wat LPG-ecu doet. Als een LPG-injector stuk gaat (dat is bij een 4gastest APK-afkeur), dan moet het setje van 4 vervangen worden. Ook de verdamper kan stuk gaan. Op dat moment is het even slikken, maar onderaan de streep kun je hier gelukkig nog om lachen. Je bespaart veel door op LPG te rijden.
Als bij APK zaken aan licht komen (is dan nog geen APK-afkeur) wordt er altijd advies gegeven. Doe hier dan ook wat mee, zo hou je de auto in goede staat en betrouwbaar. Het klopt dat oudere auto’s meer onderhoud nodig hebben tov een nieuwere auto. Bij een nieuwe auto leg je het geld ineens op tafel. Van dat geld kun je bij een oudere auto heel veel vervangen. Dat is net waar je prioriteiten liggen. Deze drie 20+ jaar oude auto’s die ik nu heb, bevallen mij nog steeds heel goed en door autogas rijden ze anno 2024 nog steeds heel goedkoop.

Wat is wijsheid?
Zou het niet verstandiger zou om een moderne auto te nemen met meer veiligheidsystemen aan boord en zodat je meer bij de tijd blijft qua techniek? Definieer veiligheid. In het Engels is daar een mooi gezegde voor: ‘A car’s weakest part is the nut holding the steering wheel’. Oftewel diegene achter het stuur bepaalt hoe veilig een auto rijdt en niet auto zelf. Ongeluk zit in een klein hoekje, maar met ruim 20 jaar gaat het mij nog prima af, even afkloppen.
Stel als ik een andere auto zou kopen, zou ik nooit naar een andere auto kijken waar LPG al in ligt. Ik zou juist een zoeken wat mij bevalt, liefst wat lagere km-stand. Dan kan ik het naar mijn wensen in laten bouwen, waar schakelaar komt, qua grootte tank, etc.
Het enige waar ik ooit spijt van heb, is dat ik nooit eerder aan op LPG rijden ben begonnen. Door te rekenen, weet je gewoon dat het goedkoopste brandstof is om op te rijden. Motor draait net iets rustiger op LPG. En de motor slijt ook minder hard t.o.v. benzine, mits deze ook onderhouden wordt. Nogmaals, zonder goede vakkundige monteurs komt geen enkele auto ver. Tijden veranderen, techniek staat niet stil (oud spul hoeft niet slecht te zijn) en overheid kan wispelturig zijn qua beleid. Zoals het er nu voorstaat, stoken we nog rustig verder op LPG. Gas is om te koken? Je kunt er ook op rijden 😉 .
Jacob
Wil je na dit verhaal van een fervente LPG-rijder meer informatie? Kijk op de websites van onze aangesloten leden. Ze vertellen er graag meer over: https://autogas.nl/over-ons/