7 Juni is #LPGday

NIEUWSBERICHT

Platform Autogas is een initiatief van de branche Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)

#LPGday is een dag waarop wereldwijd de voordelen van LPG worden belicht

Wat weet jij van LPG?

LPG is een veelzijdige en milieuvriendelijke brandstof die bestaat uit een mengsel van propaan en butaan. LPG komt vrij bij de raffinage van ruw olie en wordt gewonnen uit aardgasvelden en is dus eigenlijk een restproduct dat in grote volumes beschikbaar is. Bijna iedereen gebruikt op een of andere manier LPG. Voor barbecueën, (terras)verwarming, koken, als brandstof voor voertuigen. Én propaan is een koudemiddel wat in airco’s zit.

Tijdens de wereldwijd gevierde #LPGday op 7 juni a.s. wordt LPG in het zonnetje gezet door mensen en organisaties die LPG gebruiken. Laat jij ook van je horen?

Hieronder de voordelen van LPG

LPG is veelzijdig

LPG wordt op vele manieren gebruikt, hieronder een aantal voorbeelden:

  1. Koken en barbecueën: Propaan is een populaire keuze voor koken, zowel binnenshuis als buitenshuis met een kooktoestel of BBQ. Propaan levert een ideale, regelbare warmtebron.
  2. Verwarmen en koelen van gebouwen: Propaan wordt ook gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Juist in gebieden waar geen aansluiting is op het aardgasnetwerk of waar elektriciteit-netcongestie is, is propaan een ideale energie. Propaan is ook een natuurlijk koudemiddel voor koelinstallaties en warmtepompen.
  3. Aandrijven van voertuigen en machines: LPG, of autogas, is een vertrouwde brandstof om op te rijden. Het is goedkoper en schoner dan benzine en diesel.

LPG is milieuvriendelijker

LPG is milieuvriendelijker is dan veel traditionele fossiele brandstoffen. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit, zowel binnen als buiten. En het helpt de impact op klimaatverandering te verminderen en draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Huizen met ingegraven propaantank

LPG maakt ons minder afhankelijk

LPG speelt een belangrijke rol in de beschikbaarheid van energie voor ons allemaal. Daarnaast is het is een alternatieve energiebron met vele voordelen:

  1. Betrouwbare energiebron: LPG is wereldwijd beschikbaar en kan gemakkelijk worden opgeslagen en getransporteerd. Het kan overal gebruikt worden, zelfs in afgelegen gebieden.
  2. Verminderde afhankelijkheid: Door het gebruik van LPG kan Nederland de afhankelijkheid elektriciteit en van andere geïmporteerde brandstoffen verminderen, goed voor zekerheid en stabiliteit. Het propaangas is onder andere afkomstig uit West-Europa, Noorwegen en Amerika.
Buitenbarbeque met ene propaantank
BuitenBBQ met gasfles
Airconditioning met propaan als koudemiddel
Airco met propaan koudemiddel

LPG zorgt voor economische voordelen

Doordat LPG zo veel goedkoper is dan alternatieven en direct beschikbaar, zijn de economische voordelen aanzienlijk, zowel wereldwijd, landelijk als binnen huishoudens.

We moeten met zijn allen zorgen dat we goede keuzes maken voor energielevering aan huishoudens, bedrijven, gezondheidscentra en industrieën. De veelzijdigheid, milieuvriendelijkheid, energiezekerheid, economische voordelen en uiteindelijk gezondheidsvoordelen maken LPG een belangrijke alternatieve brandstof.

Dacia Logan MCV Bi-Fuel
Door LPG aangedreven personenauto

Nieuwe ontwikkelingen

De industrie zit niet stil. Op dit moment vinden veel onderzoeken en testen plaats om LPG nog verder te verduurzamen richting een emissieloze energiebron. Het zogenaamde BioLPG of biopropaan wordt al in diverse landen ingezet. Zodra een grotere hoeveelheid beschikbaar komt zal dat in de Nederlandse markt ook meer zichtbaar worden voor bedrijven en consumenten. Het streven is om bij inzet van biopropaan de bestaande applicaties niet hoeven passen. We volgen de ontwikkelingen op de voet.

Wil je meer informatie kijk dan eens op de websites van onze aangesloten leden. Ze vertellen er graag meer over: https://autogas.nl/over-ons/