Automobilisten lonken weer naar LPG

NIEUWSBERICHT

Platform Autogas is een initiatief van de branche Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)

Nadat automobilisten afgelopen jaar autogas volledig de rug hadden toegekeerd, begint de brandstof weer aan belangstelling te winnen. Door de hoge benzineprijs zoeken automobilisten naar alternatieven om goedkoper te kunnen rijden. De wachttijd voor de installatie van een gastank is opgelopen naar twee weken.

Tot enkele weken geleden kon een lpg-installatie nog binnen enkele dagen worden uitgevoerd, zegt voorzitter Ad Akkermans van Agis, de branchevereniging van gasinstallateurs. ,,Dat is puur te danken aan de hoge benzineprijzen. Maar het aantal lpg-installaties is nog lang niet op het niveau van wat die zou moeten zijn. Een liter lpg is momenteel een euro goedkoper dan een liter benzine. Je zou toch een stormloop verwachten.”

Een liter benzine kost zo’n 1,70 euro, tegen 72 eurocent voor een liter lpg. Daarbij moet los van belastingen en afschrijving wel met een hoger verbruik per kilometer en extra onderhoudskosten worden gerekend. In het topjaar 2008 werden ruim 19.000 lpg-tanks geïnstalleerd, mede dankzij de recordprijzen voor benzine in dat jaar. Daarna is autogas uit de gratie geraakt.

In 2009 werden nog geen negenduizend gasinstallaties aangebracht en vorig jaar daalde dat aantal verder naar zesduizend. Autogas heeft zwaar te lijden onder de fiscale voordelen voor superzuinige hybride wagens en benzine-auto’s.

Affabriek

Inmiddels brengen de eerste automerken auto’s met lpg-installatie af fabriek waarvoor geen wegenbelasting en BPM betaald hoeft te worden. Zo staat de lpg-uitvoering van de Chevrolet Spark al in de showroom en kan binnenkort de Kia Picanto op lpg worden gekocht.

Beide modellen vallen onder het fiscaal voordelige regime. De verkoop van dit soort auto’s is meer dan verdubbeld tot zevenhonderd in januari, stelt Stichting Autogas Nederland (SAN), al valt dat aantal in het niet bij de ruim 72.000 auto’s die in totaal in januari zijn verkocht. ,,Wij verwachten dat het aantal auto’s op lpg snel verder stijgt, omdat er steeds meer modellen op de markt komen”, zegt Kees Goudberg, voorzitter van SAN. ,,Daarnaast blijft de benzineprijs stijgen, maar wordt lpg na de winter goedkoper. Lpg bestaat immers uit butaan en propaan, gassoorten die ook voor verwarming van binnenruimten worden gebruikt. De vraag naar deze gassoorten neemt af in het voorjaar.”

Bron: Nederlands Dagblad