Forse toename in vraag naar LPG (Autogas) systemen

NIEUWSBERICHT

Platform Autogas is een initiatief van de branche Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)

Forse toename in vraag naar LPG (Autogas) systemen

Enorme toename LPG auto’s – 60% stijging van het aantal aanvragen voor LPG inbouw (maart 2022 ten opzichte van februari 2022)

De benzineprijzen blijven hoog en dat leidt ertoe dat meer en meer mensen op LPG ofwel Autogas gaan rijden in Nederland. Prins Autogassystemen, fabrikant en ontwikkelaar van LPG-systemen in Eindhoven, heeft in maart alleen al bijna 200 aanvragen gekregen. Waar in januari en februari een kleine honderd aanvragen al ver boven de aantallen van vorig jaar uit kwamen.
 
De door de RDW geregistreerde verkopen* van auto’s op LPG zijn in Q1 2022 een 35% gestegen ten opzichte van Q1 2021. De groei, die eigenlijk vorig jaar al voorzichtig is ingezet lijkt nu echt door te zetten, blijkt uit de cijfers van het RDW.
 
“LPG inbouwstations hebben een wachttijd van 4-6 weken. Als gevolg van de situatie in Ukraine en de COVID-pandemie is er een tekort op sommige materialen en componenten”, zegt Angelique Berden, woordvoerder van Platform Autogas. “De leveringen van het aantal nieuwe auto’s blijft achter bij de bestellingen. Dat maakt dat de groei minder hard is dan had gekund”. Mensen beslissen vaak na een paar weken of zelfs maanden dat ze op LPG gaan rijden. We verwachten nog een duidelijke groei in aanvragen en in verkopen in april en mei. Met de vakantie in het vooruitzicht gaan mensen meer kilometers rijden met de auto. Zij worden zich meer bewust van de besparingsmogelijkheid: rijden op LPG kost maar de helft van benzine. In Europa is Autogas goed verkrijgbaar met een 50.000 LPG-tankstations.
 

Rijden op LPG is eenvoudig, snel en relatief goedkoop

Een zestigtal inbouwstations in Nederland kunnen vrijwel iedere benzineauto in circa twee dagen ombouwen naar LPG. Je bepaart meteen al geld als je op LPG gaat rijden, doordat de brandstof de helft goedkoper is dan benzine. Doordat je auto iets zwaarder wordt door de LPG brandstoftank, kan het zijn dat je iets meer wegenbelasting betaalt. Met een G3- of R115-gecertificeerd LPG-systeem krijg je korting op de wegenbelasting. Door die extra LPG-tank wordt de actieradius vergroot met tot wel 800 km afhankelijk van de grootte van de LPG tank en het verbruik. Overstappen naar rijden op LPG is dus niet moeilijk en ook niet duur. De aanschafkosten van het LPG-systeem heb je zo terugverdiend, zeker als je 10.000 km of meer rijdt per jaar. Het tanken van LPG is net even anders dan het tanken van benzine, maar zeker niet moeilijk.

Toenemende belangstelling voor het rijden op LPG

“LPG is niet alleen goedkoper, maar ook een schonere brandstof. Dus iedereen die op LPG rijdt draagt ook nog bij aan een schoner milieu. Alle beetjes helpen, zegt Berden. De klimaatdoelstellingen die de overheid heeft gesteld zijn niet haalbaar door alleen elektrisch (EV) te rijden. Er zijn nog ruim 7 miljoen benzineauto’s op de weg die schoner kunnen rijden. Die kun je niet allemaal zo maar vervangen door een Tesla. Dat is onbetaalbaar en het elektriciteitsnet kan dit komende jaren helemaal nog niet aan. Dus waarom niet alvast het huidige benzine wagenpark verduurzamen door op LPG te rijden? Een bewezen brandstof met een landelijk dekkend netwerk dat al voorhanden is. Daar heeft met name de particulier en de (kleine) zelfstandige meer en meer oog voor.

Pick-up trucks immens populair op gas 

Naast kleine auto’s en SUVs zijn zeker de grotere pickups populair op LPG. Bijna geen enkele Dodge RAMFord F150 (Raptor) of Chevrolet Silverado wordt nog op benzine verkocht door de aantrekkelijke LPG prijs. De trekkracht voor het trekken van een paardentrailer, boot of aanhangwagen blijft behouden (men kan altijd ook terug op benzine) en de laadruimte blijft behouden, als je dat wil. Een 120 liter tank kan onder truck geplaatst worden.

Voor meer actieradius kan er in de laadruimte nog een 200 liter LPG tank geplaatst worden waardoor bij een verbruik van 1:5 wel een 1.600 km alleen op LPG gehaald wordt. Daarmee is een besparing te realiseren van een €300,- per tankbeurt ten opzichte van benzine. Vaak staan deze pick-up trucks op grijs kenteken, dan zijn de voordelen nog veel groter.

Bekijk ook alle LPG inbouwstations en LPG tankstations in Nederland en de besparingscalculator.

Wij zijn er klaar voor… jij ook?

Na het lezen van dit artikel vraag je jezelf misschien af of jouw auto ook geschikt is voor het milieuvriendelijkere en schonere LPG. Wil je weten of jouw auto eenvoudig kan worden omgebouwd naar LPG (Autogas)? Neem contact op met één van de LPG inbouwstations voor de mogelijkheden.