Opel levert LPG-motoren voor belangrijke volumemodellen

NIEUWSBERICHT

Platform Autogas is een initiatief van de branche Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)

Opel biedt vanaf heden af fabriek een LPG-motor aan op de Corsa, de Astra Stationwagen en de Zafira. Met dit aanbod breidt het merk zijn assortiment milieubewuste ecoFLEX-modellen met alternatieve krachtbronnen uit.

De LPG-modellen van Opel kunnen op benzine of LPG rijden – de omschakeling gebeurt automatisch, maar kan ook handmatig door een knop op het dashboard in te drukken. Naast de gewone benzinetank beschikken deze auto’s over een LPG-tank. Die bevindt zich in de ruimte voor het reservewiel (Corsa en Astra Stationwagen) of onder de vloer van de auto (Zafira), zodat de opbergruimte en het laadvolume ongewijzigd blijven. Het reservewiel wordt vervangen door een bandenreparatiekit voor eventuele noodgevallen.

De actieradius van het voertuig kan aanzienlijk worden vergroot door de twee tanks te gebruiken – zo kan de Astra Stationwagen met LPG-tank ongeveer 1.300 kilometer afleggen zonder bij te hoeven tanken. De CO2-uitstoot tijdens het rijden op LPG ligt 10 tot 13 procent lager dan wanneer de auto op benzine rijdt.

Auto’s die af fabriek met een LPG-motor worden uitgerust, bieden de klant diverse voordelen ten opzichte van inbouwoplossingen die achteraf plaatsvinden. De krachtbron is speciaal ontworpen om op LPG te lopen. Elementen zoals speciale kleppen en hardere klepzittingen verlengen de levensduur. De veiligheid was een topprioriteit tijdens de ontwikkeling van deze modellen. Alle voertuigen werden aan zeer uitgebreide uithoudingsproeven onderworpen, de LPG-tank en alle componenten doorstonden crashtests en voldoen aan alle veiligheidsnormen.

Bovendien biedt Opel twee jaar fabrieksgarantie en is het Opel dealernetwerk opgeleid in het onderhoud van deze auto’s. De onderhoudsbeurten en -kosten zijn vergelijkbaar met die van modellen met een conventionele motor. En de meerprijs is veel lager dan die van inbouw achteraf. Een tankbeurt voor de Corsa 1.4 LPG kost ongeveer 26 euro (42 liter à 0,63 euro). Bij een gemiddeld verbruik van 8,1* liter LPG resulteert dit in ongeveer vijf euro aan brandstofkosten per 100 kilometer. Daarnaast valt de Corsa 1.4 LPG in de bijtellingscategorie waardoor dit voor de zakelijke rijder extra belastingvoordeel oplevert.

LPG is de populairste alternatieve brandstof ter wereld en wordt nu al op meer dan 13 miljoen voertuigen gebruikt. In Europa zijn er meer dan 25.500 tankstations die LPG verkopen en in Nederland is LPG bij de meeste tankstations verkrijgbaar. De grootste LPG-markten voor Opel zijn Italië, Frankrijk en Duitsland.

De nieuwe Opel LPG-modellen:

Corsa 1.4 LPG met 64 kW/87 pk, 119 g/km CO2, vanaf 16.895,- euro

Astra Stationwagon 1.6 LPG met 85 kW/115 pk, 144 g/km CO2, vanaf 22.895,- euro

Zafira 1.8 LPG met 101 kW/137 pk, 160 g/km CO2, vanaf 24.995,- euro

*) voorlopige cijfers.