Persbericht – Overheid moet meer doen tegen CO2-uitstoot

NIEUWSBERICHT

Platform Autogas is een initiatief van de branche Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)

15 november 2018 – Op 9 oktober jl. oordeelde het Haagse gerechtshof dat de staat te weinig doet tegen klimaatverandering en heeft de regering opgedragen maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat eind 2020 de CO2-uitstoot met 25 procent is gedaald.

“De actieve inzet van autogas (LPG) kan helpen om het gestelde doel alsnog te bereiken”. Dat zegt Berry den Ridder, voorzitter van Platform Autogas. “Nu het rijden op diesel ontmoedigd wordt en automobilisten steeds vaker voor een benzineauto kiezen, zal de CO2-uitstoot toenemen. Door een benzineauto op autogas (LPG) te laten rijden, wordt de CO2-uitstoot Tank to Wheel met 10 tot 15% en Well to Wheel zelfs met 21% verlaagd”.

Nederland kent nu een vloot van meer dan 6,8 miljoen personenauto’s op benzine*. Een groot deel daarvan kan worden omgebouwd naar autogas (LPG) voordat die na gemiddeld 18 jaar* uit het wagenpark verdwijnen als zij ter demontage worden aangeboden. “Dat zou betekenen dat er een enorme inhaalslag kan worden gemaakt m.b.t. de CO2-uitstoot in Nederland. Bovendien stoot een benzineauto op autogas ook nog eens 95% minder fijnstof uit. Er is dus op korte termijn een groot succes te behalen voor een beter klimaat en een betere luchtkwaliteit door deze auto’s op autogas te laten rijden”, aldus Den Ridder. “Daar komt nog bij dat autogas (LPG) nog schoner wordt op het moment dat bio-LPG beschikbaar komt. Bio-LPG is bruikbaar in alle bestaande autogassystemen”.

Volgens Berry den Ridder zijn de voordelen die het rijden op autogas te bieden heeft niet altijd bekend bij het grote publiek en zelfs niet altijd bij politici. Daarom organiseert het Platform Autogas op zaterdag 24 november aanstaande de ‘Dag van het Autogas’.
Dan worden er op ruim 50 locaties in Nederland door gecertificeerde LPG-inbouwspecialisten vragen beantwoord. Vragen zoals: wat is een autogasinstallatie, hoe wordt deze ingebouwd, wat zijn de voordelen, wat zijn de kosten en welke besparing levert het rijden op autogas (LPG) op. Op de website www.autogas.nl/dag-van-het-autogas en op Facebook staan overzichten met de locaties waar de inbouwspecialisten die dag aanwezig zullen zijn om al deze vragen te beantwoorden (wordt per dag uitgebreid).

 

* Bron: BOVAG/RAI Vereniging – Mobiliteit in cijfers Auto’s 2018 – 2019

De Dag van het Autogas is een initiatief van Platform Autogas waarin leveranciers van LPG en LPG-systemen verenigd zijn.