Van diesel naar LPG

NIEUWSBERICHT

Platform Autogas is een initiatief van de branche Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)

De zwart gekleurde taxi is niet uit het straatbeeld van Engeland weg te denken. Waar de eerste gemotoriseerde taxi’s in 1897 in Londen elektrisch werden aangedreven, zijn ze tegenwoordig veelal voorzien van een diesel motor.

In grote steden zoals Londen en Birmingham wordt er om te reizen veel gebruik gemaakt van de taxi. Zoals in zoveel plaatsen lijkt diesel ook in Groot Brittannië uit de gratie te raken. De huidige vloot van dieseltaxi’s vertegenwoordigen 17% van al het verkeer in centraal Londen. Een groot aantal dus dat, zoals blijkt uit recente onderzoeken, nogal vervuilend rijdt… Benzine blijkt op bepaalde gebieden zelfs milieuvriendelijker te zijn.

Het alternatief? LPG! LPG (autogas) is een restproduct dat vrijkomt bij de winning van aardgas en aardolie. Er is in Nederland en Europa een goed infrastructuur met LPG tankstations. Bovendien is rijden op LPG is milieuvriendelijker en goedkoper: een win-win situatie dus!

In Birmingham zijn er voor het Birmingham NOx Reduction Champions Project al 65 taxi’s omgebouwd naar LPG. Dit project heeft in 2017 de ‘Local Authority and Public Sector Air Quality Initiative of the Year Award’ op de ‘National Air Quality Awards’ in Londen gewonnen.

Ook in Londen zijn er 30 taxi’s omgebouwd naar LPG. Onafhankelijke tests tonen aan dat een gemiddelde TX4-taxi wel 70% minder NOx uitstoot! Uit proeven blijkt ook dat chauffeurs van met LPG omgebouwde taxi’s ongeveer £ 200 (± €230) per maand aan brandstofkosten kunnen besparen.

Voor deze taxi’s met LPG ombouw is de EURO6 WLTP test behaald. Dit betekent dat de auto’s voldoen aan de huidige hoge emissie normen. Tevens zijn goedkeuren behaald voor TfL (Transport for London), waardoor deze karakteristieke taxi’s langer mogen blijven rijden en dus niet zo snel uit het straatbeeld zullen verdwijnen.

Zowel Londen als Birmingham stellen £ 5 miljoen (bijna €5,8 miljoen) subsidie beschikbaar voor de ombouw van taxi’s naar LPG om zo de vervuiling in de steden tegen te gaan.

Ook in Schotland, in Edinburgh en Glasgow, zijn er goedkeuren afgegeven voor de ombouw van taxi’s naar LPG.