Vraag naar brandstof daalt. Alleen de vraag naar LPG bleef over 2012 gelijk aan die in 2011.

NIEUWSBERICHT

Platform Autogas is een initiatief van de branche Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)

De crisis begint zijn tol te eisen aan de pomp. Vorig jaar is er minder brandstof verkocht dan in 2011, en vooral de afzet van diesel zakte behoorlijk in.

Vraag naar brandstof daalt. Alleen de vraag naar LPG bleef over 2012 gelijk aan die in 2011.
Dit blijkt uit cijfers van het CBS, dat zijn gegevens weer krijgt van oliemaatschappijen en brandstofhandelaren. In totaal werd er 3,4 procent minder benzine, diesel en LPG getankt. De dieselverkoop liep met 3,6 procent terug. Alleen de vraag naar LPG bleef over 2012 gelijk aan die in 2011.

Volgens NOVE, de belangenorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, zijn er verschillende oorzaken voor de daling. NOVE wijst om te beginnen naar de hoge accijnzen op brandstoffen in vergelijking met de ons omringende landen Duitsland, Luxemburg en België. Particulieren – die in deze economisch barre tijden meer dan ooit de hand op de knip hebben – maar ook bedrijven tanken, als ze maar enigszins kunnen, in onze buurlanden.

Met name de accijns op benzine is volgens de NOVE met 75,2 cent per liter torenhoog. Een tweede argument voor de daling in de verkoop van brandstof is het toegenomen aantal faillissementen onder transportbedrijven. Hier heeft vooral de afzet van diesel onder te lijden gehad in 2012. Ten slotte ziet de brancheorganisatie van brandstofhandelaren de fiscale stimulering van de overheid om kleine, zuinige auto’s aan te schaffen als een factor die de vraag naar brandstof doet teruglopen.

Bron: Autoweek