LPG vulnippel

NIEUWSBERICHT

Platform Autogas is een initiatief van de branche Vereniging Vloeibaar Gas (VVG)

Vulnippel

Om LPG te kunnen tanken zijn er verschillende vulnippels nodig. Binnen Europa zijn er 3 verschillende vulnippels in gebruik. We behandelen ze hier allemaal, zodat je altijd weet welke vulnippel je nodig hebt in welk land.

Zonder deze vulnippels past de koppeling van de pomp niet op de aansluiting van de LPG tank in je auto. Veel tankstations hebben vulnippels liggen, maar we raden aan om altijd de complete set in jouw auto te hebben. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan als een tankstation er toch opeens geen heeft. Hier is een overzicht van LPG inbouw stations waar ook vulnippelsets en losse vulnippels verkocht worden.

Bajonet

De eerste is de bajonet vulnippel. Deze wordt gebruikt in Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Spanje. Dit is de standaard aansluiting als je in Nederland een autogas installatie hebt laten inbouwen.

Europa

De tweede vulnippel is de Europa. Deze is, ondanks zijn naam, niet in heel Europa te gebruiken. Met deze vulnippel kun je LPG tanken in België, Duitsland, Luxemburg, Ierland, Schotland, Wales en Zwitserland. Ook kun je met deze nippel bij veel tankstations in Polen terecht.

Italië

Ook bij deze nippel komt de naam niet helemaal overeen met waarvoor je deze kunt gebruiken. De vulnippel Italië is te gebruiken in Albanië, Belarus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Servië, Griekenland, Hongarije, Italië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Noorwegen, Oostenrijk, Rusland, Zweden en Portugal. Daarnaast is deze nippel ook te gebruiken bij verschillende LPG stations in Zwitserland en Polen.

Ook belangrijk

Vergeet trouwens niet dat LPG in bijvoorbeeld Zuid-Europa ook wel GPL heet. GPL staat voor “Gaz de Pétrole Liquéfié” en dat betekent hetzelfde als “Liquified Petroleum Gas” (LPG). In Groot-Brittannië komt Autogas ook voor als benaming en in Hongarije kun je ook PB-gàz tegenkomen. PB-gàz staat voor Propán-bután gàz en propaan en butaan zijn natuurlijk de bestanddelen van LPG.

Wil je voor vertrek nog weten waar je allemaal autogas kan tanken? Check dan My LPG voor alle tankstations in Europa!