Maak kennis met ... Tankstationhouder Koen van der Knaap

In het kader van internationale ‘LPG Day’ op 7 juni 2021, waarbij LPG wereldwijd in de spotlight wordt gezet, lees je hier verschillende verhalen met betrekking tot de brandstof LPG (autogas). Je leest de inzichten en ervaringen van een aantal mensen die allemaal een stap in de keten vertegenwoordigen, dat wil zeggen: van het rijden op autogas tot LPG tanken, het inbouwen van het LPG-systeem en het maken van dit systeem.

Lees hieronder interview: Tankstationhouder Koen van der Knaap

LPG tankstation

 

Wie bent u en hoe bent u in de LPG branche terecht gekomen?

Ik ben Koen van der Knaap. Ik ben 31 jaar en sinds ruim 7 jaar eigenaar van Knaap tankstation BV. Direct na mijn master ondernemerschap heb ik het tankstation aan de Brandingdijk in Rotterdam-Nesselande van mijn oom en tante overgenomen. Op mijn veertiende was ik hier als bijbaan gestart met het verlenen van buitenservice. In de afgelopen jaren is het tankstation in Nesselande uitgegroeid tot een groot full-service station met alle mogelijke faciliteiten (textielwasmachine, verse frites, snelladers, etc.).

Kunt u iets zeggen over uw klanten?

Onze klanten zijn heel divers. Van stoere mannen in Pick-ups tot prijsbewuste ‘Opel Corsa’ –  rijders. Het zijn voornamelijk allemaal vaste klanten. LPG-rijders zijn heel prijsbewust. Wij zijn de goedkoopste in de regio.

Waarom is de prijs van LPG is zo veel lager dan die van benzine?

De overheid heft minder accijns op LPG omdat het een schonere brandstof is. Er is een landelijke adviesprijs. Ieder tankstation bepaalt zelf hoeveel korting die geeft op basis van de landelijke adviesprijs. Veel tankstation kiezen er voor om veel korting op LPG te geven. Dit heeft onder andere te maken met de dalende LPG-markt van de afgelopen jaren.

Hoe veilig is het tanken van LPG?

Tanken van LPG is niet gevaarlijk indien de juiste handelingen worden uitgevoerd. Ook het goed opleiden van het aanwezige personeel is heel belangrijk.

Hoe werkt LPG tanken? Zie hier of hier

Is er een speciale regelgeving m.b.t. veiligheid waar een tankstation aan moet voldoen?

Er zijn heel veel regels waar een tankstation aan moet voldoen. De tankinstallatie moet bv regelmatig gekeurd worden en iedereen moet altijd op de hoogte zijn van de manier waarop er gehandeld moet worden in geval van incidenten.

Heeft een tankstation ook een vuladapter voor het tanken van LPG, voor als een autorijder deze eens niet bij heeft?

Meestal wel. Het wil nog wel eens voorkomen dat buitenlandse chauffeurs de juiste koppeling niet bij zich hebben. Wij hebben (bijna) altijd de goede koppeling te leen.

Wat is het meest vreemde wat u als tankstationhouder heeft meegemaakt in relatie tot LPG? En waarom? Hoe heeft u dat opgelost?

Het meest vreemde was toch wel een klant die de Nozzle (vulpistool) al rokende aankoppelde. De medewerkers hebben direct de noodstoppen ingedrukt en de klant vriendelijk verzocht zijn sigaret (een stuk verder) uit te maken.

Heeft u nog een leuke anekdote?

Het blijft bijzonder dat de overheid zo weinig aandacht schenkt aan een (relatief) schone brandstof.

LPG tankstation