Wim vertelt: "Onze Volvo V70 uit 2001 op LPG (Autogas) - 600.000 km zonder problemen."

LPG, waarom zou je benzine of diesel rijden?

Al jaren rijden we LPG (autogas). Ooit begonnen met een BMW 316 begin jaren 90, uiteraard uit kostenoverwegingen, de BMW lustte wel een slokje. Vele auto’s op LPG volgden.

Onze huidige auto, een Volvo V70, die we al heel lang in bezit hebben, heeft inmiddels 600.000 kilometer op de teller staan, waarvan 500.000 kilometer op LPG, zonder enige revisie van de motor. Alleen de kleppen zijn bij 4 ton bijgesteld, ook zijn toen de voetjes van de LPG-injectoren vastgezet en is de pomp van de LPG-installatie vervangen.
Volvo V70 Prins Autogassystemen LPG installatie 600.000 kilometer

Besparen op kosten

Daar is het in eerste instantie natuurlijk om begonnen. Onze ervaring is dat de wegenbelasting weliswaar hoger is dan voor benzine, maar aanmerkelijk lager dan voor diesel. En de lage prijs van LPG (ook nu nog) zorgt ervoor dat de overstap van benzine naar LPG, nog steeds erg aantrekkelijk is.
 
Een andere besparing wordt geleverd doordat de motor veel minder vervuilt, zodat minder reparaties aan de motor nodig zijn. Verder zijn, zoals aangegeven, de LPG gerelateerde onderhoudskosten gelukkig erg beperkt gebleken.
 

Met LPG rijd je schoner en milieuvriendelijker

Een ander aspect is de belasting voor het milieu: in zijn totaliteit is LPG een aanmerkelijk schonere brandstof dan benzine en diesel.
In Frankrijk wordt dat gewaardeerd met een milieulabel voor rijden in de steden en in kwetsbare gebieden, in de op één na schoonste categorie! (Alleen vol-elektrische- en waterstofauto’s vallen in categorie ‘0’). Wij mogen met onze auto uit 2001 overal komen. Ook in de flink aangescherpte plannen voor de komende jaren.
 
Milieusticker Frankrijk
Volvo V70 Prins Autogassystemen LPG installatie

Zijn er dan geen nadelen aan het rijden op LPG?

Het enige nadeel dat we ervaren is het feit dat er bij veel onbemande tankstations geen LPG verkocht mag worden. Wie dat ooit verzonnen heeft? LPG kan je niet morsen, benzine en diesel wel. Maar in de praktijk is dit voor ons niet echt een nadeel. En gelukkig komen er toch meer onbemande tankstations waar je wel autogas kunt tanken.  Kortom: We verwachten nog lang op LPG te blijven rijden!

Wist je dat?

Er inmiddels wel zo’n 1.300 LPG tankstations in Nederland en meer dan 35.000 in Europa beschikbaar zijn? Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ver moet rijden, want er is altijd wel een LPG tankstation bij jou in de buurt. Zelfs als je op reis bent of met vakantie gaat.

Een auto met een G3 of R115-gecertificeerd systeem korting krijgt op de motorrijtuigenbelasting? Check hier hoeveel wegenbelasting je betaalt als je omschakelt naar LPG. Het rijden op autogas, naast dat het financieel aantrekkelijk is, ook veel andere voordelen biedt? Een auto op LPG stoot namelijk tot 21% minder CO2 en tot wel 95% minder fijnstof uit dan een benzineauto. Zo rijd je niet alleen voordeliger, maar ook milieubewust. Daarnaast draag je ook bij aan vermindering van de uitstoot.

Bereken eenvoudig en snel hoeveel je kunt besparen door over te stappen naar LPG.